Chci být instruktor lyžování nebo snowboardingu?

Chci si udělat licenci instruktora a nevím, jestli mám jet na lyže nebo na snowboard.

Tento článek je pro ty, co se rozhodují, na jakém náčiní na kurz instruktora jet. Umíte jezdit na lyžích i snowboardu? A nejste si jistí, která volba je lepší?

Pokusím se vám možná odpovědět na otázky, které vás před přihlášením na kurz mohou napadnout.

 

Lyže nebo snowboard?

Určitě si vyberte disciplínu, ve které jste si jistější.

 

Pokud i tak váháte…

Záleží, jak moc jste ortodoxní snowboarďáci. Co se využití při výuce týká aktuální trend posledních 8 let byl, že se snowboard trošičku odsunul do ústranní. Nebyla po něm tak velká poptávka, jako po výuce lyžování. Ale vypadá to, že se trendy zase mění.

Vysvětlení: snowboarding šel do ústraní vlivem nástupu twintipových lyží. Stejné oblečení, stejný volnomyšlenkářský styl, ale k tomu lyže, na kterých vizuálně některé triky vypadají lépe. Každopádně dnešní snb pojetí je více klasické a stojí za to.

 

Aktuálně jezdím na snowboardu, na lyžích jsem stál naposledy před deseti lety.  

Pokud si chcete udělat licenci na snowboard, rozhodně je to správná cesta. Pokud by druhá otázka nezněla takto:

 

Čím si více vydělám?

Musel bych k aktuální situaci poptávky po výuce odpovědět, že výukou lyžování. Nemusí to tak být na všech horách v ČR, či příměstských areálech, všech lyžařských a snowboardových školách. Zhodnotím však moje zkušenosti z Jeseníků z posledních 18let a přidám nový pohled na výuku v blízkosti krajského města. Například v tech 2006 - 2009 se poměr instruktorů v mé škole dělil 50 na 50. Později již z 30 instruktorů bylo snowboardistů jen například 8 -10 osob. Aktuálně na 25 lyžařů jsou 3-4 snb instruktoři. Ovšem z těchto čísel nelze vyvodit, že by neexistovaly termíny, kdy je poptávka i po 6-8 instruktorech snb. Tyto vykrývají duálové, chcete-li “obojetníci”, kteří normálně jsou schovnání v lyžích :)

Ovšem vždy se snažíme spolupracovat zrovna s takovým počtem snowboardistů, aby si opravdu vydělali. Pokud je snowboardových učitelů méně, stává se, že někdy učí i 8-10hodin denně bez přestávky. To se dělo aktuální zimy v příměstském středisku u nás.

Aktuálně můžu říct, že nejlepší snowboardový instruktor je ten, který má zároveň licenci i na lyže. Čímž se dostaneme k jiné odpovědi.

 

Jak si vydělám nejvíce peněz? Na lyžích nebo na snowboardu?

Na obojím. Pokud jste zapálení, to zahrnuje i lyže i snowboard. Nejlepší kombinací je mít licenci jak na snowboard, tak na lyže. „Obojetný“ instruktor je nejprodávanější, nejplacenější a zároveň nejoblíbenější. Za předpokladu, že je ochoten se během dne i několikrát „přezout“. Což většinou u takovéhoto člověka není problém.

Výběrem licence bych zase začal nejdříve licencí na lyže. Licence na snb se dá lehce dodělat například na jarním kurzu SherpaSki, který pro naše instruktory často pořádáme na ledovci.

 

Proč bych měl začít licencí na lyže?

Jednoduše. Malé děti od 3 let se učí nejdříve na lyžích. Ano, existují i malí snowboardisté (náš rekord je 5 let), ale ti většinou nejdříve musí excelovat na lyžích. Takže od nejmladších. Jejich rodiče vždy inklinují k lyžím. A až je z malého lyžaře rozverný adolescent, pak mu rodič pro změnu zaplatí kurz snowboardu.

Technicky vzato. Kurz instruktora základního lyžování / snowboardingu má mnoho teoretických přednášek shodných. Praxe na svahu se samozřejmě odlišuje. Ovšem lyžaři mají těch praktických dovedností o něco více. Z mého pohledu je metodika snowboardingu jednodušší. Tedy pokud jezdíte na obojím, snb se dá opravdu lehce dodělat.

 

Dlouho jsem na tom nestál. Ještě jsem na tom letos nestál(a).

Je to problém?

V zásadě ne. Nebudeme po vás požadovat žádné těžké cviky. Na kurzu se rozlyžujete během první hodiny.

Ovšem osobně bych si asi před účastí na kurzu raději zajel někam „na otočku“ zalyžovat. Budou-li to sněhové podmínky dovolovat.

Můžete využít toho, že v listopadu pořádáme i pro naše instruktory akce pod hlavičkou Skicamp.cz na ledovcích. Člověk se výborně rozlyžuje před sezónou. Přece jen počítejte s tím, že instruktor si moc nezajezdí :). V případě, že je ledovec nad vaše finanční možnosti (zatím, verte, že pokud budete pracovat třeba i u nás, po sezóně budete mít na paradní ledovec v dubnu :), pak si hlídejte otevíračky různých středisek. Alespoň se sklouznout.

 

 

Petr Wagner

zakladatel a majitel lyžařské školy Sherpa Ski, zakladatel projektů Skicamp.cz, Chcibytinstruktor.cz, a dalších.

Více o mě najdete na www.WAGNERSKI.cz