Výběr materiálu pro instruktora - lyžařské boty.

Výběr správného materiálu pro instruktora lyžování.

Po řadu let se setkávám s tím, že noví instruktoři na začátku své kariéry tápou a zjišťují, že se jim z nějakého důvodu špatně učí.

Důvodů může být několik.

Lyžař, který se vydá na dráhu instruktora lyžování, má v dnešní hektické době málo času. Nutná je také chuť ke zjišťování informací o materiálu. Pokud má oboje, klobouk dolů.

Od přátel je informací různě. Ze sportovních obchodů si odnese každý hodně informací, ale většinou mírně tendenčních. Málokdy vám někdo opravdu nezištně poradí. Stále se snad pár dobrých prodejců najde.

Priorita č.1 pro instruktora jsou boty. Stanete se instruktorem a najednou vám vaše bota nevyhovuje.  Buď je moc tvrdá, to se pozná hned. Nebo je moc měkká, to poznáte o něco později. Prvními projevy jsou otlaky. Horší jsou puchýře. Peklo začíná, když se na noze začnou tvořit a růst různé ostruhy a kůstky.

Příklad boty, která je i není vhodná pro výuku...

Příklad boty, která je i není vhodná pro výuku...

Předejděte tomu. Je dobré vědět, a také si pár informací dát s vašim přístupem k instruktoření do souvislostí.

 

Zásady:

V tvrdé botě se lépe učí náročnější cviky, pokročilí klienti. Na tvrdším a prudším podkladu. Ve větší rychlosti.

Měkká bota je příjemnější na chození například v dětské školce. Nebo při pomalé jízdě. Ovšem je zrádná, protože stále papučkovatí. Může se stát, že zjistíte, že v ní lítáte a odíráte si konkrétní partie chodidla.

 

Nejčastěji trpí nehty, zánártní kůstky, vrchní část nártu, kotník nebo pata.

Učit v botách s flexí 150 vydrží jen závodník. I ten časem zjistí, že 130 nebo 120 by mu stačilo. Proti tomu učit s flexí 60 je také špatně.

 

Myslete na to, že instruktoření znamená maximální univerzálnost. Přizpůsobujete se vy, nikoli klient.

Sami si promyslete tyto otázky:

  • Jen si ty boty obuji a po 2 hodinách se jdu přezout?

  • Obuji se ráno a nevím kolik hodin budu učit?

  • Nejdříve se z bot vyzuji přibližně kolem půl páté odpoledne?

  • Je možné, že budu učit každý den a nebudu mít prostor pro relaxaci nohou?

To jsou jen ty nejzákladnější. Vašich dotazů a přibývajících pocitů může být daleko více. A to jsme jen u bot…

 

Moje rada zní:

Vycházejte z vašeho sportovního založení, a také instruktorského očekávání.

Pokud chcete pracovat v dětské školce a nikdy nepůjdete učit „na svah“, je to druh pohledu na brigádu a na náčiní s tím spojené. Můžete mít měkčí boty.

Když budete chtít učit „jen na svahu“, také se vám může stát, že zůstanete „trčet“ se začátečníkem dvě hodiny na jednom místě. Což v tvrdých botách také není žádná hitparáda.

Myslete univerzálně.

Boty by neměly být moc tvrdé. Ale ani moc měkké. Pro instruktora spíše tvrdší. Protože vždy s klientem můžete „jít výkonově nahoru“. Opačně ne.

Smířit se s tvrdostí boty bude váš cíl.

 

Rada pro instruktorky.

Nedoporučuji „papuče“ s flexí 60.  Vzhledem k vaší váze volte botu s flexí kolem bodu 80 až 100. Flexe 110 a více…, to už musí být „paní lyžařka“. Rozhodně berte boty s kovovou přezkou.

 

Rada pro instruktory.

Flexí 90 by jste měli při výběru začínat. Spíše 100 – 120, dle vaší váhy.

130 – 150 je tuhost obvyklá pro profi lyžaře. Samozřejmě, ale u takové boty důrazně myslete na dobu, kterou v ní hodláte být. Nejste jako závodník, který ji po pár jízdách sundává z nohy. Neustále rozepínat a zapínat přezky je ztráta času. Jak pro vás, tak pro klienta, který se na vás musí koukat.

O nepohodlnosti při běžném stání bez lyží, práci nebo couvání pozpátku nemluvě.

 

Jak vybírat?

Určitě osobně, nikoli na e-shopu. Vyhraďte si čas. Vezměte si s sebou lyžařskou ponožku, ve které hodláte lyžovat.

Nechte si změřit délku i šířku chodidla měřidlem daného výrobce boty. Takto naměřenou hodnotu si zkoušejte. Někdy lze doporučit i botu o půl velikosti menší. Skelet je obvykle pro dvě velikosti vnitřní botičky. Například pro velikost 275 a 280 máte pořád stejný skelet boty.

 

Menší botu?

Zní to divně, ale praxe ukáže. Důvod je prostý. Rekreant se na lyže dostane 14 dní za rok. Bota drží stálé vlastnosti. Instruktor v botě „stojí“ každý den, celou sezónu. V takovém případě se vnitřní botička rychle „vyšlape“ a „uhne“.

Bota se vám „nezvětší“ markantně, ale bude třeba vykazovat známky po sezóně intenzivního používání, jako by jste ji používali 3 roky s přestávkami.

 

Vyzkoušejte si určitě více značek a typů.

Nejlépe zaráz. Na zkoušení si vyhraďte čas. Nespěchejte. Jsou to vaše nohy, které vás budou při špatném výběru bolet.

Dopolední čas pro zkoušení znamená, že nebudete mít nohu ještě tolik nateklou, oproti odpoledni. Odpoledni s tím počítejte.

Teplota v prostorách prodejny se dramaticky liší od teplot na svahu, blízko sněhu. Tudíž nenechte se omámit pohodlností bot i botiček v teple.

 

Postup zkoušení:

Obujte si na vybranou ponožku a botu. Zapínejte přezky odspodu nahoru, nikoli opačně. Po zapnutí udělejte první „náklek“ do boty směrem dopředu. Pocitově se vám noha ještě nepatrně posune dozadu.

Co by se mělo dít:

Měli byste cítit jak se prsty dotýkají botičky. Mělo by s nimi zahýbat nahoru a dolů. Bota by vás měla „příjemně tlačit“. Držet. Obepnout. Vydržte v botě několik minut. Čím déle, tím lépe.

Co by se dít nemělo:

Skrčené prsty. Nesmí se vám při nákleku zvedat pata. Nesmí vám po pár minutách v botách začít brnět noha. Velmi nepříjemné tlaky jsou známkou, že tato skořepina není ta pravá.

Nejčastější příčiny:

Úzký X široký nárt.  Vysoký nárt. Silná lýtka. Kůstky a výrostky. Nepohodlnost celé klenby.

 

Okruh se vám nakonec zúží na výběr ze dvou, možná tří výrobců. Na cenu a design bot se dívejte až na konec. Bota je nejdůležitější část „lyžaře“. Bota vás spojuje s lyží a přenáší vaše síly do lyže. Je pro vás a vaši instruktorskou kariéru důležité, aby jste si botu vybrali správně.

Moderní technickou dokonalostí je možnost tvarování skeletů na míru. Lepší prodejny lyžařského vybavení tuto profesionální službu nabízejí. Můžete tedy využít i tohoto.

 

Držím vám palce při výběru.

 

Petr Wagner

Zakladatel a majitel Sherpa Ski School. Skicamp.cz, Chcibytinstruktor.cz

20 let praxe s výukou lyžování,…Trenér alpských disciplín.

Mnohaleté zkušenosti s poradenstvím při výběru lyžařského materiálu.